lauantai 25. helmikuuta 2012

Tänään syödään tapasta

 Taas viikonloppu, kiva, mitä tänään kokataan :)

Viikolla meidän menuun kuului mm. tortilloja juusto- ja pinaattitäytteellä,  perunamuusia ja poronkäristystä, norjalaista kalalaatikkoa eli fiskegratengia,  makkaraa ja kasviksia ja spaghetti bolognesea, arkipäivät menee melkein automoduksessa ja kokkaukset ovat aika kiireisiä. 

Mutta tänään siis ajan kanssa tapasta pöytään.



Alkupalaksi Gazapchoa

 6 dl kasvislientä
 4 dl tomaattimehua tai tomaattimurskaa purkista
reilusti valkosipulia
tuoretta korianteria
mustapippuria
suolaa
ruokajugurttia
oliiviöljyä
leipäkrutonkeja
Kiehauta liemi ja anna jäähtyä ja laita kylmään. Korisetele krutongeilla ja korianterilla. Tarjoile kylmänä alkukeittona.

 Sitten muutama tapas joita tänään maisteltiin.

Tapas lihapullat  

 500 g jauhelihaa   
 1 tl suolaa    
½ tl pippuia    
1 kananmuna   
 n. 100 g chorizomakkaraa   
 1 dl fetajuustoa    
tuoreita yrttejä, esim. basilikaa, piparminttua
Pyörittele taikinasta sopivan kokoisia lihapullia ja paista pannulla kauniin ruskeiski n. 10 min.









Luonnonjugurtti-minttu kastike lihapullille
  • kurkkua
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1/2 punaista chiliä
  • n.3 dl luonnonjugurttia
  • n.1 dl creme fraichea
  • tuoretta piparminttua
Raasta pala tuorekurkkua ja valuta enin vesi pois, sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua ennen tarjoilua.

Pekoniin käärittyjä taateleita gorgonzolan kera 

-Gorgonzolaa tai muuta hyvää juustoa (meillä oli tänään roquefortjuustoa)
-taateleita
-pekonisiivuja
-ja jos tykkää niin aurinkokuivattuja tomaatteja

Sekoita keskenäan yhtä paljon tomaatteja ja gorgonzolaa. Laita nokare seosta jokaisen taatelin päälle ja kääri taateli pekonisiivuun. Laita nyytit uunivuokaan ja paista 225 asteessa kunne pekonit saavat väriä.

Lisäksi Serranokinkkua ja hunajamelonia, chorizomakkaraa ja mangoa pienissä varrastikuissa ja oliiveja.

Mietittiin, että ens kerralla pitää olla jotakin kalaa tms. meren eläviä tapaspöydässä jotka tällä kertaa oli unholassa. esim. valkosipuligratinoituja sinisimpukoita.

Ja tähän lopuksi tietoa: sana tapas tulee espanjan verbistä "tapar" joka tarkoittaa peittämsitä tai "kannen laittamista". Kerrotaan, että lasin päälle laitettiin pieni pala leipää, jotta kärpäset eivät joutuisi juomaan. Sittemmin keksittiin, että ehkä myös leivän päälle voitaisiin laittaa jotakin hyvää- tapas oli syntynyt.

Tapasta voi tehdä kuka vain, missä vain, miten vain. On olemassa vain yksi sääntö- tapaksia syödään mieluiten hyvässä seurassa.

Velbekommen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti